Een vervelende en pijnlijke aandoening die we regelmatig zien op het spreekuur proctologie bij Medisch Centrum Tilburg is het fissuur. Gelukkig is de aandoen meestal goed en snel te behandelen.

Een fissuur is een scheurtje of kloofje rond de anus. Vaak zit het scheurtje in de lengterichting van de bilspleet en vooral aan de voor- of achterkant van de anus. De aandoening kan zich op elke leeftijd voordoen, maar komt het meeste voor bij jonge mensen of mensen van middelbare leeftijd.

De belangrijkste klacht van een fissuur is de pijn tijdens en na de stoelgang. Dit kan enkele uren aanhouden. Daarnaast is er bloedverlies van helderrood bloed. Het fissuur kan binnen 6 weken vanzelf genezen. Als de klachten langer blijven aanhouden is het nodig om een afspraak te maken bij een proctoloog. Als de klachten ernstig zijn kun je natuurlijk ook eerder een consult aanvragen.

Tijdens het consult kan de proctoloog bepalen welke behandeling het meest geschikt is. Meestal zal behandeling met een crème het probleem verhelpen. Andere mogelijkheden zijn behandeling met botox of een operatieve ingreep.

Heb je last van een kloofje bij de anus? Met een verwijsbriefje van de huisarts kun je meestal binnen enkele dagen al terecht op het spreekuur van de proctoloog van Medisch Centrum Tilburg.  Een afspraak maken kan telefonisch op 085-4881700.