Anale klachten zijn een probleem waar we liever niet over praten, maar waar we allemaal wel eens last van hebben. Er kan van alles aan de hand zijn met de anus, waardoor het lastig is zelf helder te krijgen wat er mis is. Klachten als jeuk, pijn en bloedverlies kunnen heel verschillend uitpakken. In zeldzame gevallen gaan mensen zelfs naar de spoedeisende hulp omdat de pijn niet te verdragen is, maar meestal zijn de klachten vooral vervelend.

Welke stappen kun je ondernemen om van je aambeien af te komen?

We willen benadrukken dat lang niet alle anale klachten meteen aambeien zijn. De onderstaande stappen kunnen je helpen om van de anale problemen zoals aambeien af te komen:

Stap 1 – Wat je zelf kunt doen

  • Drink minstens 1,5 liter water per dag voor een soepele stoelgang
  • Eet gezond; vezelrijk en veel groente en fruit zorgen ook voor een soepele stoelgang
  • Veel bewegen helpt; van intensief sporten tot een flinke wandeling is allemaal goed
  • Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt
  • Gebruik zacht toiletpapier of wat water om de anus schoon te maken

Stap 2 – Medicijnen van de drogist

  • Er zijn diverse zelfhulpmiddelen zoals crèmes en (zet)pillen tegen aambeien op de markt. Deze middelen verzachten vooral de klachten zoals jeuk en pijn, maar genezen de anale aandoening niet. Er bestaan ook middelen die de ontlasting zacht en soepel helpt te maken.

Stap 3 – Consulteer een specialist (proctoloog)

  • Vaak verdwijnen de anale klachten vanzelf. Als de klachten langdurig (weken) aan blijven houden of regelmatig terugkeren, dan is een consult bij een specialist nodig. Ook als de pijn of jeuk te erg wordt kan je de specialist om raad vragen. De artsen die gespecialiseerd zijn in anale klachten en aambeien noemen we een proctoloog. Deze specialist kan direct een diagnose stellen en starten met de behandeling. Vaak zorgt de behandeling al snel voor verlichting van pijn of jeuk en de genezing zorgt uiteindelijk voor een blijvend resultaat. De anale klachten zullen niet meer terugkomen. Voor een consult bij een proctoloog heb je een verwijzing van jouw huisarts nodig.

Polikliniek voor behandeling van anale klachten

Op onze polikliniek in Tilburg kun je meestal op korte termijn terecht bij een proctoloog. De polikliniek is erop gericht om mensen met anale klachten en aambeien snel en blijvend te helpen.