Spataderen zijn tegenwoordig goed en snel te behandelen, maar niet alle spataderen veroorzaken klachten. Is een behandeling dan wel nodig? Soms zijn spataderen enkel cosmetisch storend, terwijl in andere gevallen medische aandacht vereist is om ernstigere klachten te voorkomen.

Wanneer is behandeling van spataderen noodzakelijk?

Spataderen hoeven niet altijd klachten te veroorzaken wanneer ze ontstaan. Als je geen last hebt van de spataderen en ze cosmetisch niet storend vindt, kun je ervoor kiezen om ze niet te behandelen. Een gezonde levensstijl kan helpen om de progressie van spataderen te vertragen. Voldoende beweging, een gezond dieet, en het dragen van elastische kousen kunnen helpen om de spataderen onder controle te houden. Echter, als je last krijgt van de volgende symptomen, is het tijd om een medisch specialist te raadplegen:

  • Pijn: Krampen of een branderig gevoel in de benen, soms gepaard met aanvallen van hevige pijn.
  • Zwelling: De voeten, enkels, en onderbenen zwellen snel op tijdens de dag, wat leidt tot een vermoeid of pijnlijk gevoel.
  • Zichtbare symptomen: Verkleuring van de huid of aderen die dik en kronkelig worden.

Wat levert een spataderbehandeling je op?

Een succesvolle behandeling van spataderen biedt diverse voordelen, zoals minder pijn en minder vermoeide of gezwollen benen. Daarnaast kan het je zelfvertrouwen vergroten; veel mensen bedekken hun benen liever wanneer spataderen zichtbaar zijn. Na de behandeling kun je zonder zorgen een korte broek aantrekken. Bovendien zullen spataderen je niet langer beperken in beweging en sport. Gezonde benen dragen bij aan een gezonde levensstijl, en ten slotte kan de behandeling je nachtrust verbeteren. Klachten die je ’s nachts ervaart, zullen na de behandeling afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Kunnen spataderen kwaad?

Hoewel spataderen op zichzelf meestal geen directe bedreiging vormen voor de gezondheid, kunnen ze op termijn vervelende klachten veroorzaken. Indien onbehandeld, kunnen spataderen leiden tot gevaarlijke aandoeningen zoals eczeem, open benen of trombose. Onbehandelde spataderen die klachten geven, kunnen dus zeker kwaad op de lange termijn.

Dus, is het de moeite waard om spataderen te laten behandelen?

Als spataderen geen klachten veroorzaken, is de behandeling vooral de moeite waard om cosmetische redenen. Wanneer spataderen echter wel klachten veroorzaken, is het zeker zinvol om ze op zijn minst te laten beoordelen door een fleboloog.