Zorg met persoonlijke aandacht

Spataderen behandelen bij Medisch Centrum Tilburg

Medisch Centrum Tilburg heeft ruim 25 jaar ervaring in de behandeling van spataderen. Door een kleinschalige opzet van de polikliniek is het mogelijk om patiënten snel op het spreekuur te ontvangen zonder wachtlijsten. Daarnaast wordt er gewerkt met een ruime planning waardoor onze spataderspecialisten altijd 30 minuten de tijd hebben om een patiënt tijdens het eerste consult te onderzoeken en alle vragen te beantwoorden. Door deze opzet kunnen wij werken met voordelige tarieven. De behandeling van kleinere en middelgrote spataderen wordt door geen enkele zorgverzekeraar meer vergoed, dus het loont de moeite om tarieven te vergelijken.

Soorten spataderen

Om een inzicht in de mogelijke behandelingen en vergoedingen te geven hebben wij de spataderen verdeeld in 3 soorten: kleine spataderen, grotere spataderen en ernstige spataderen. Hieronder staan alle soorten omschreven.

Kleine spataderen

Kleine spataderen zijn de kleine blauwe adertjes die vaak met meerderen dicht bij elkaar zichtbaar zijn. Deze spataderen geven geen klachten en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. De adertjes zijn geen fraai gezicht en als u zich eraan stoort kunt u ze heel eenvoudig weg laten halen bij Medisch Centrum Tilburg. Dit type spataderen wordt behandeld door middel van sclerocompressie-therapie; een paar kleine prikjes in de zichtbare aderen zijn genoeg om ze te laten verdwijnen. De zorgverzekeringen zien deze ingreep als een cosmetische ingreep, waardoor er geen vergoeding in de polissen meer is opgenomen. U zult deze behandeling dus altijd zelf moeten betalen. Medisch Centrum Tilburg heeft wel bijzonder voordelige tarieven voor deze behandeling.

Grotere spataderen

We spreken van grote spataderen wanneer de spataderen een verdikking onder de huid veroorzaken van enkele millimeters. Voor deze categorie zijn soms andere behandelingen noodzakelijk zoals een Mullerbehandeling of een endoveneuze laserbehandeling. Omdat er bij dit type spataderen nog altijd sprake is van weinig klachten en er ook geen gevaar is voor de gezondheid, vallen ook deze spataderen bij de zorgverzekeringen onder cosmetische spataderen. Deze behandelingen zult u dus altijd zelf moeten betalen. Wanneer er echter ook nog sprake is van vochtophoping in de benen, dan kan dit type alsnog binnen de verzekerde zorg vallen. De fleboloog van Medisch Centrum Tilburg kan dit bepalen na een duplexonderzoek waarna u meteen te horen krijgt welke behandeling het beste is.

Ernstige spataderen

De spataderen die onder deze categorie vallen, zijn erg dik en geven veel klachten zoals pijn, vermoeide benen en tintelende benen. Soms kunnen aderen zelfs gaan bloeden. Ook wanneer er nog geen klachten optreden, is het aan te raden om deze spataderen snel te laten behandelen. Te lang wachten kan tot ernstige complicaties leiden. De behandeling van deze spataderen wordt altijd volledig vergoed door de zorgverzekering. Medisch Centrum Tilburg heeft contracten met alle zorgverzekeringen dus daar hoeft u niet naar om te kijken. Na onderzoek van de fleboloog krijgt u te horen welke behandeling het beste is voor uw spataderen. Bij dit type spataderen is dat vrijwel altijd een endoveneuze laserbehandeling.

Wanneer moet u spataderen laten behandelen?

Als het gaat om kleine blauwe adertjes is er geen gevaar voor de gezondheid. Als u zich eraan stoort vanwege het cosmetische aspect, dan kunt u ze eenvoudig laten verwijderen. Bij verdikte spataderen is het verstandig even naar de huisarts te gaan. Bij twijfel zal deze u doorsturen voor een duplexonderzoek. Als na onderzoek blijkt dat de spataderen niet ernstig van aard zijn, is het toch raadzaam om ze snel te laten behandelen om zo complicaties in een later stadium te voorkomen. Als de spataderen wel ernstig van aard zijn, is het noodzakelijk om ze zo snel mogelijk te laten behandelen om complicaties te voorkomen. Bij Medisch Centrum Tilburg kunt u altijd snel terecht voor deze behandelingen.

Soorten spataderbehandelingen

Bij Medisch Centrum Tilburg kunt u terecht voor de volgende behandelingen bij spataderen:

Sclerocompressietherapie
Kleine blauwe spatadertjes kunnen in Tilburg behandeld worden door middel van sclerocompressietherapie. Met een kleine injectie wordt er een stofje (vloeistof of schuim) in de aderen gespoten waardoor de zieke ader verdwijnt.

Mullertechniek
Wanneer de spataderen iets groter en dikker zijn, moet er gekozen worden voor een chirurgische ingreep. De Mullertechniek is een techniek die al lang bestaat en nog altijd zeer geschikt is voor grotere spataderen, die niet voor een endoveneuze laserbehandeling in aanmerking komen. Het been wordt lokaal verdoofd en via kleine sneetjes (2 mm) bij de spatader worden stukjes van de zieke ader met een haakje uit het lichaam getrokken. Na de operatie kunnen er wat blauwe plekken ontstaan, en er zullen er dus minimale littekens achterblijven. Deze behandeling is mogelijk bij Medisch Centrum Tilburg.

EVLT
De endoveneuze laserbehandeling (EVLT) is een zeer patiëntvriendelijke ingreep om grotere of ernstige spataderen te behandelen. Er wordt een glasvezeldraad in de zieke ader ingebracht die door middel van laserenergie de ader dichtschroeit. Het lichaam ruimt de restanten van de spatader vanzelf op en het bloed zoekt een andere weg via het dieper gelegen aderstelsel om naar het hart door te stromen. De EVLT wordt uitgevoerd bij Medisch Centrum Tilburg.

Wat zijn spataderen?
De bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart noemen we aderen. In deze aderen zitten klepjes die ervoor zorgen dat het bloed gemakkelijk kan terugstromen van de tenen naar het hart. Als de kleppen niet goed meer werken of kapot zijn, dan vloeit het bloed minder makkelijk terug naar het hart. Hierdoor raken de vaten wijder en voller. Dit noemen we spataderen.

Oorzaak van spataderen
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van spataderen. Met het toenemen van de leeftijd neemt de kans op spataderen toe. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Erfelijkheid speelt een rol en mensen met een staand beroep krijgen ook makkelijker spataderen. Tenslotte spelen zwangerschap, trombose en overgewicht een rol.

Vergoedingen
Behandeling van kleine en grotere spataderen zoals in bovenstaande tekst omschreven, worden door de zorgverzekeringen nergens meer vergoed. Behandeling van de ernstige spataderen wordt wel volledig vergoed door de zorgverzekering als u een verwijskaart van de huisarts heeft. Medisch Centrum Tilburg heeft contracten met alle zorgverzekeringen. Patiënten moeten wel rekening houden met de jaarlijkse eigen bijdrage die ze met de eigen zorgverzekering hebben afgesproken. Voor de behandelingen die niet meer vergoed worden hebben wij speciale voordelige tarieven in de vorm van pakketten.

Prijslijst behandeling spataderen

Behandeling

Prijs

Consult met duplex verzekerd (verwijzing van uw huisarts noodzakelijk voor vergoeding) Vergoed *
Consult met duplex onverzekerd € 410,-
Sclerocompressietherapie € 200,-
Muller € 899,-
Endoveneuze Lasertherapie (EVLT) € 1.550,-
Aanvullende muller BEPERKT i.c.m. verzekerde endolaser behandeling (alleen in combinatie en tegelijk met de EVLT behandeling) € 550,-
Aanvullende muller UITGEBREID i.c.m. verzekerde endolaser behandeling (alleen in combinatie en tegelijk met de EVLT behandeling) € 800,-
Kous € 14,95
* Let wel op uw eigen risico van uw verzekering.
dr. Arno Wiersema

dr. A. Wiersema

Voor een consult of operatie voor spataderen kunt u terecht bij dr. Wiersema in het Medisch Centrum Tilburg. – vaatchirurg dr. A. Wiersema.

drs hilke kreukels

drs. H. Kreukels

Het eerste consult bij spataderen wordt bij Medisch Centrum Tilburg onder andere uitgevoerd door dermatoloog/fleboloog drs. H. Kreukels. Ook de behandeling van cosmetische spataderen wordt door drs. Kreukels uitgevoerd.

E-mail:
info@polikliniekdeblaak.nl

Telefoon:
085 – 488 17 00

Openingstijden

Maandag 08:00 – 16:30 uur
Dinsdag 08:00 – 16:30 uur
Woensdag 08:00 – 16:30 uur
Donderdag 08:00 – 16:30 uur
Vrijdag 08:00 – 16:30 uur
Zaterdag en zondag gesloten

Contact

Ketelhavenstraat 39
5045 NG Tilburg

Telefoonnummer:  085 - 488 17 00