Zorg met persoonlijke aandacht

Algemene informatie over aambeien

Aan het einde van de endeldarm en bij de anus zitten zwellichamen die helpen de sluitspier goed af te sluiten, zodat er geen ontlasting, vocht of gas kan ontsnappen. De zwellichamen bestaan uit weefsel met bloedvaatjes en ze zijn voorzien van een laagje darmslijmvlies. Als een zwellichaam te veel opzwelt, ontstaat een soort spatader in de endeldarm. Dit noemen we aambeien of in medische termen hemorroïden. De zwellichamen kunnen zover opzwellen dat ze uitzakken tot buiten het lichaam; dit noemen we dan uitwendige aambeien.

Klachten

De klachten die op kunnen treden bij aambeien zijn:

  • Zwellingen bij de anus
  • Jeuk
  • Bloedverlies
  • Pijn
  • Anale afscheiding
  • Problemen met de stoelgang

Wanneer aambeien laten behandelen?

Meestal genezen aambeien vanzelf binnen enkele dagen. Soms geeft het verlichting om zelfmedicatie te gebruiken zoals zalfjes of (zet)pillen. Als de klachten langere tijd aanhouden of regelmatig terugkeren, is het raadzaam om een proctoloog te raadplegen. Een proctoloog is een arts die zich gespecialiseerd heeft in de behandeling van aambeien.

Consult en behandeling

Bij het eerste bezoek aan Medisch Centrum Tilburg zal de arts u enkele vragen stellen en daarna de aambeien onderzoeken met een proctoscoop. Wanneer het mogelijk is, kan meteen gestart worden met de behandeling. In veel gevallen wordt er rubberband gebruikt om het slijmvlies boven de aambei af te binden. De aambei wordt zo afgebroken en de rubberband zal het lichaam vanzelf verlaten via de ontlasting. Deze methode heet barronligatie en wordt ook wel “ elastiekjes schieten” genoemd.

Bij verwaarloosde en pijnlijke aambeien wordt er een kleine insnijding gemaakt die direct verlichting brengt. Pijn is geen typische klacht voor aambeien en de proctoloog zal in dat geval moeten zoeken naar een andere oorzaak.

Na de genezing kan een hinderlijk huidflapje, een zogenaamde marisken achterblijven. Dit kan eveneens makkelijk, onder plaatselijke verdoving, worden weggesneden.

Anale problemen

Soms worden andere anale problemen door patiënten aangezien voor aambeien. Omdat sommige anale problemen ernstiger kunnen zijn dan de relatief onschuldige aambeien is het goed om bij twijfel altijd een proctoloog te raadplegen. Lees meer over andere anale problemen.

Vergoeding

Het consult en de behandeling van aambeien wordt door alle zorgverzekeringen vergoed als u een verwijskaart van de huisarts heeft. Houdt u wel rekening met de eigen bijdrage die u met uw verzekeraar heeft afgesproken.

drs. C. de Wit

Aambeien worden bij Medisch Centrum Tilburg behandeld door proctoloog drs. C. de Wit.

E-mail:
info@polikliniekdeblaak.nl

Telefoon:
085 – 488 17 00

Aanwezig op:
Ma (om de week)

Openingstijden

Maandag 08:00 – 16:30 uur
Dinsdag 08:00 – 16:30 uur
Woensdag 08:00 – 16:30 uur
Donderdag 08:00 – 16:30 uur
Vrijdag 08:00 – 16:30 uur
Zaterdag en zondag gesloten

Contact

Ketelhavenstraat 39
5045 NG Tilburg

Telefoonnummer:  085 - 488 17 00