Zorg met persoonlijke aandacht

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij de aanmaak van vetweefsel verstoord raakt. Op de benen en soms ook op de armen ontstaat een ophoping van vetcellen waardoor het volume specifiek zeer plaatselijk toeneemt. De rest van het lichaam heeft deze reactie niet, waardoor het lichaam uit verhouding raakt. Door de verstoring raakt de afvoer van vocht via de lymfvaten uit balans. Lipoedeem komt alleen voor bij vrouwen.

Lipoedeem herkennen

Lipoedeem is te herkennen aan de volgende klachten en symptomen:

  • De volumetoename van het vet onder de huid is duidelijk te zien op de benen of armen. De enkels, voeten, pols en handen worden niet dikker.
  • De benen voelen vermoeid en pijnlijk aan
  • Er ontstaan snel blauwe plekken op de benen of armen
  • De onderbenen en voeten voelen koud aan
  • De huid kan bij aanraking pijnlijk aanvoelen
  • Krachtsverlies in de benen of armen
  • Groot verschil in de kledingmaat van boven- en onderlichaam
  • Volumetoename is altijd symmetrisch verdeeld over de beide benen of armen

Hoe ontwikkelt lipoedeem zich

De medische wetenschap heeft de oorzaak van lipoedeem nog niet kunnen achterhalen. Het is wel duidelijk dat de aandoening uitsluitend bij vrouwen voorkomt en dat erfelijkheid mogelijk een rol speelt. De klachten nemen toe tijdens hormonale veranderingen zoals het einde van de puberteit, zwangerschap of de overgang.

Obesitas of lipoedeem?

Het is zelfs voor medische professionals lastig om de juiste diagnose te stellen als iemand met (te) dikke benen op spreekuur komt. Een verkeerde diagnose zal leiden tot een behandeling zonder succes. Bij Obesitas zal de behandeling bestaan uit beweging en verandering van de eetgewoonte. Bij lipoedeem patiënten zal een dieet en beweging veel minder effect hebben, waardoor frustratie zal toenemen.

Kwaliteit van leven

Lipoedeem is een erkende aandoening waarvan duidelijk is dat patiënten enorm kunnen lijden onder de klachten. Er zijn drie stadia van lipoedeem waarbij de klachten steeds verder toenemen. Door pijn in de benen en schurende benen wordt de patiënt minder mobiel. Ook de psychologische impact mag niet onderschat worden. Door onbekendheid van de aandoening kan de patiënt onterechte beoordeling en veroordeling ervaren vanuit de samenleving. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld en uiteindelijk depressie.

Behandeling van lipoedeem

Helaas bestaat er geen pil om lipoedeem te genezen. De behandelingen die er zijn bestaan vooral uit het tijdelijk verlichten van de klachten of een operatieve ingreep die wel blijvend effect. Lipoedeem is te behandelen met de volgende methoden:

  • Gewicht stabiliseren door sporten en diëten
  • Steunkousen verlichten de klachten
  • Therapie zoals bindweefselmassage
  • Manuele lymfedrainage
  • Liposuctie

Tijdelijke verlichting van klachten

Met uitzondering van liposuctie, hebben alle bovenstaande behandelingen een tijdelijk effect.  Veel mensen hebben baat bij een combinatie van een behandeling, dieet en sporten. Eventueel aangevuld met mentale coaching voor een betere zelfacceptatie.

Liposuctie

De enige behandeling die de klachten op langere termijn kan wegnemen is liposuctie. Dit is een zware ingreep die meestal in meerdere keren moet worden uitgevoerd. Het resultaat is echter alle moeite zeker waard. Het overtollig vet wordt tijdens de ingreep op de aangedane plaatsen weggezogen en komt niet meer terug. Na de ingreep zal de pijn verdwijnen en kan de patiënt zich veel beter bewegen. Het figuur komt weer in de juiste verhouding.

Diagnose

Voor lipoedeem patiënten is de juiste diagnose van essentieel belang. Zowel om de juiste behandeling te kunnen kiezen als voor de eigen gemoedstoestand. Op onze polikliniek voor lipoedeem werken specialisten die veel ervaring hebben in het herkennen van lipoedeem. Je kunt tijdens het consult alle vragen stellen die je hebt en indien gewenst ontvang je een advies op maat voor de behandeling.

 

 

wat is lipoedeem?

Op deze foto is goed te zien dat vetophopingen door lipoedeem niet gelijkmatig verdeeld zijn over het lichaam. Billen en bovenbenen zijn naar verhouding veel dikker dan de taille, enkels en voeten.

Polikliniek voor lipoedeem:
085 – 488 17 00

Openingstijden

Maandag 08:00 – 16:30 uur
Dinsdag 08:00 – 16:30 uur
Woensdag 08:00 – 16:30 uur
Donderdag 08:00 – 16:30 uur
Vrijdag 08:00 – 16:30 uur
Zaterdag en zondag gesloten

Contact

Ketelhavenstraat 39
5045 NG Tilburg

Telefoonnummer:  085 - 488 17 00