Het kan behoorlijk schrikken zijn als je opeens bloed ziet bij de ontlasting of op het wc-papier. Toch is het belangrijk om te weten dat dit iets is wat veel mensen wel eens overkomt. In de meeste gevallen is er geen reden tot paniek. Helderrood bloed na het poepen wordt vaak veroorzaakt door aambeien of een scheurtje in de anus.

Mogelijke oorzaken van bloed uit de anus

Er zijn verschillende redenen waarom er bloed uit de anus kan komen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

– Aambeien: Rond de anus bevinden zich zwellichamen die helpen om ontlasting, gas en vocht tegen te houden. Wanneer een zwellichaam te veel opzwelt, kan er een aambei ontstaan. Dit kan leiden tot klachten zoals bloed bij de ontlasting. Vaak genezen aambeien vanzelf, maar als de klachten aanhouden, kan een proctoloog deze behandelen.
– Anusscheurtje (fissuur): Een scheurtje in de anus, ook wel een fissuur genoemd, ontstaat vaak door harde ontlasting. Dit kan irritatie en bloedverlies veroorzaken. In de meeste gevallen geneest een fissuur vanzelf wanneer de ontlasting weer zachter wordt. Blijven de klachten aanhouden, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar een proctoloog voor verdere behandeling.
– Ernstigere aandoeningen: Hoewel bloed bij de ontlasting meestal geen reden tot zorgen is, is het belangrijk om alert te blijven. Als de klachten langer dan enkele weken aanhouden, is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. Bloed bij de ontlasting kan namelijk ook wijzen op een ontsteking in de darmen of zelfs op darmkanker. Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met andere symptomen, zoals pijn of gewichtsverlies. De huisarts zal je in dat geval direct doorverwijzen naar de juiste specialist.

Wat te doen bij bloed in de ontlasting?

Zie je eenmalig of gedurende een paar dagen bloed bij de ontlasting, dan is het meestal niet nodig om direct een arts te raadplegen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en gezond eet, zodat de ontlasting soepel blijft. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf.

Houdt het bloeden echter wekenlang aan of gaat het gepaard met buikpijn, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Mocht je worden doorverwezen naar een proctoloog, dan kun je terecht bij het spreekuur proctologie van Medisch Centrum Tilburg. Onze arts kan snel onderzoeken en behandelen, zodat de klachten snel verminderen. Voor het maken van een afspraak kun je bellen naar: 085 – 488 17 00.