Bij anale klachten denkt men al gauw aan aambeien. Het vakgebied proctologie is echter veel breder dan dat. In de praktijk komt onze proctoloog in Tilburg een enorme verscheidenheid aan anale klachten tegen. Een grote hoeveelheid anale aandoeningen die elk een speciale behandeling nodig hebben.

Verschillende anale aandoeningen

De meeste mensen zijn wel bekend met de aandoeningen fistels, fissuur, marisken, anale trombose, anale abcessen en poliepen. Over deze aandoeningen kun je elders op de website al meer dan genoeg informatie vinden. In dit bericht lichten we enkele aandoeningen uit, die minder bekend zijn, maar waarvoor je ook onze proctologie poli in Tilburg kunt bezoeken:

Ontlastingsverlies (fecale incontinentie)

Als iemand geen controle meer heeft over de ontlasting, is er sprake van fecale incontinentie. De oorzaak daarvan kan zeer verschillend zijn. De aandoening kan variëren van een kleine bevuiling van het ondergoed tot totaal verlies aan controle over de ontlasting. De proctoloog van Medisch Centrum Tilburg zal de klachten bespreken en een diagnose stellen. De oorzaak van het probleem is bepalend voor de behandeling die daarna zal volgen.

Anusstenose (vernauwing van de anus)

Als de anus na een operatie door littekenweefsel vernauwd wordt, noemen we dat anusstenose. Het gevolg is een moeizame stoelgang met soms pijn of bloedverlies. Na de diagnose zal de proctoloog een behandeling starten om het probleem te verminderen / volledig te verhelpen.

Condylomen (anale wratten)

Wratten op je vagina, penis of anus zijn een seksueel overdraagbare aandoening. Ze groeien vaak in groepjes en zijn grijswit of roodachtig van kleur. Anale wratten bij het poepgat kunnen vervelende klachten geven zoals jeuk en pijn. De aandoening verdwijnt na verloop van tijd vanzelf, maar als de klachten te veel hinder veroorzaken, dan kan de proctoloog ze behandelen.

Haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Een haarnestcyste is een ontsteking tussen de billen of net daarboven. Het is een onderhuidse holte waarin haartjes groeien die een ontsteking veroorzaken. In de meeste gevallen kan de proctoloog van Medisch Centrum Tilburg de haarnestcyste operatief verwijderen en de ontsteking behandelen. Bij een zeer uitgebreide haarnestcyste is een verwijzing naar een ziekenhuis voor een operatie onder narcose noodzakelijk.

Peri-anaal abces

Een peri-anaal abces is een abces bij de anus. Het is een pijnlijke, onderhuidse ontsteking van de anale klieren met pusvorming als gevolg. De aandoening zorgt vaak voor koorts en door de pijn is rechtop zitten moeilijk. Soms groeit het abces naar de oppervlakkige huid en kan het vanzelf leeglopen. Meestal is echter een operatieve ingreep nodig. Indien mogelijk zal de proctoloog van Medisch Centrum Tilburg het abces onder plaatselijk verdoving opensnijden waardoor de inhoud eruit kan lopen.

Peri-anaal eczeem

Peri-anaal eczeem is een aandoening van de huid rond de anus. Het eczeem gaat vaak gepaard gaat met pijn, jeuk, bloedverlies, roodheid, irritatie, vocht en schilfering. De oorzaken kunnen verschillend zijn. De proctoloog zal bij het consult onderzoeken of het probleem kan worden verholpen door de oorzaak weg te nemen of dat het voorschrijven van een (combinatie van) zalven nodig is.

Stuitpijn (coccygodynie)

Als het beenvlies van het stuitje ontstoken raakt, spreken we van stuitpijn. De ontsteking ontstaat meestal door een val op de stuit, er is geen sprake van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. De proctoloog zal de ontsteking onderzoeken. De stuitpijn kan o.a. worden behandeld door pijnstilling of ontstekingsremmers.

Proctologie polikliniek voor heel Noord-Brabant

Vanwege de korte wachttijden ontvangen we ook vaak patiënten uit Eindhoven, Den Bosch, Oosterhoud en Breda op de proctologie poli. Eenieder uit Noord-Brabant met anale klachten zoals aambeien of een van de eerdergenoemde anale aandoeningen kan bij onze proctopoli in Tilburg snel geholpen worden.

Bel voor een afspraak 085-4881700.