Voor wie genoeg heeft van het scheren, is er een ruime keuze aan ontharingsbehandelingen die een langer resultaat bieden dan scheren. Zowel elektrisch epileren als waxen verwijderen haar dieper in de huid en halen de haarwortel weg. Toch zijn er significante verschillen tussen beide methoden, dus we helpen je graag de juiste keuze te maken voor jouw huid- en haartype.

Elektrisch epileren

Bij de behandeling door onze huidtherapeut van Medisch Centrum Tilburg wordt elk haar individueel verwijderd. Met behulp van een uiterst dun naaldje, dat net zo dun is als de haar zelf, wordt de haarfollikel bereikt. Dit proces van elektrisch epileren veroorzaakt geen ongemak, omdat het naaldje de natuurlijke opening van de huid volgt. Zodra het naaldje op zijn plaats zit, wordt gedurende enkele seconden een lichte stroom toegepast, waardoor de haar loskomt. Dit kan worden waargenomen als een warmte die in de huid ontstaat. Nadat de haar los is gekomen, wordt deze voorzichtig met een pincet verwijderd. Vervolgens wordt nogmaals een korte stroompuls gegeven in de lege haarfollikel, om zo veel mogelijk haarproducerende cellen te vernietigen.

Waxen

Waxen of harsen is een ontharingsmethode waarbij het haar inclusief de wortel wordt verwijderd. In tegenstelling tot scheren en het gebruik van ontharingscrèmes, waarbij de wortel intact blijft en het haar met stoppels terug groeit, blijft het resultaat van waxen langer zichtbaar. Meestal duurt het een maand of langer voordat het haar weer verschijnt. Bovendien zorgt waxen ervoor dat het haar zachter terugkomt en dat de groei ervan geleidelijk afneemt. Deze behandeling wordt niet aangeboden bij Medisch Centrum Tilburg maar je kunt ervoor terecht bij een schoonheidsspecialist.

Verschillen tussen elektrisch epileren en waxen

We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij:

Duurzaamheid: Bij epileren zullen haren die meerdere keren behandeld zijn voor 70 tot 80 procent blijvend verdwijnen, terwijl bij waxen het haar na enkele weken weer teruggroeit.

Pijn: De pijnervaring bij beide methoden is zeer verschillend. De meeste mensen vinden de pijn goed te verdragen bij beide vormen van ontharing. Indien gewenst kan het te behandelen gebied worden ingesmeerd met een verdovende crème.

Nazorg: Zowel na het waxen als na elektrisch epileren kan de huid gevoelig en rood zijn. Dit zal echter binnen 1 tot 2 dagen afnemen.

Kosten: Over het algemeen zal waxen goedkoper zijn dan elektrisch epileren. Omdat het resultaat van waxen slechts enkele weken aanhoudt, moet deze behandeling regelmatig herhaald worden. Bij elektrisch epileren is het resultaat duurzamer, maar je moet wel af en toe een behandeling plannen om het bij te houden.

Een goed alternatief voor epileren of waxen: laserontharing

Bij Medisch Centrum Tilburg bieden we een goed alternatief voor waxen of elektrisch epileren. Met de ontharingslaser kunnen we op een comfortabele manier een blijvend resultaat behalen. Met de laser die onze huidtherapeut gebruikt, kunnen we ook een donkere huid ontharen. Hoewel het resultaat van laserontharing inderdaad blijvend is, zullen er altijd weer haartjes gaan groeien, waardoor een periodieke bijhoudsessie wordt aanbevolen.

Advies nodig?

We hopen dat je met deze informatie een weloverwogen keuze kunt maken voor de ontharingsmethode die bij jou past. Vind je het toch lastig? Maak dan een afspraak bij onze ontharingsspecialist in Tilburg. Het consult is gratis en je ontvangt een advies op maat.