Er zijn veel misverstanden over de relatie tussen beweging, sport en spataderen. In dit bericht beantwoorden we enkele veelgestelde vragen die we tijdens het spreekuur voor spataderen in Tilburg krijgen.

Verergeren spataderen door sporten?

Er is een hardnekkig gerucht dat sporten zoals hardlopen of wielrennen spataderen veroorzaakt of verergert. Het tegenovergestelde is waar: sporten bevordert een gezond lichaam en gezonde aderen. Intensieve krachttraining of extreem trainen kan echter wel bijdragen aan het ontstaan of verergeren van spataderen.

Kunnen spataderen genezen door sport of beweging?

Een spatader is eigenlijk een beschadigde ader en kan helaas niet herstellen door sport of beweging. Wel kunnen klachten verzacht worden en kan de uitbreiding van spataderen worden tegengegaan door regelmatige lichaamsbeweging.

Kan elke vorm van oefening helpen de klachten te verminderen?

Als je last hebt van spataderen, is het raadzaam zware inspanningen zoals krachtoefeningen of extreme training te vermijden. Sporten zoals joggen en fietsen, mits rustig opgebouwd, kunnen bijdragen aan het verminderen van klachten. Een fleboloog kan je ook specifieke oefeningen aanbevelen die tijdelijk verlichting bieden.

Moet ik mijn spataderen laten behandelen voor betere sportprestaties?

Je kunt met spataderen zonder problemen sporten. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat behandeling van spataderen de sportprestaties verbetert. Klachten zoals vermoeide en pijnlijke benen kunnen echter wel je sportprestaties beïnvloeden. Onbehandelde spataderen kunnen na verloop van tijd verergeren, wat het risico op oedeem en een open been verhoogt. We raden aan een fleboloog te raadplegen als je duidelijke klachten hebt.

Is een operatie nodig om spataderen te behandelen?

Bij Medisch Centrum Tilburg bieden we verschillende behandelingen voor spataderen. Veel spataderen kunnen zonder operatie behandeld worden door middel van sclerocompressie. Complexere spataderen kunnen behandeld worden met laser (EVLT) of via een Muller-operatie. Eerst zal een duplexonderzoek worden uitgevoerd om de geschikte behandeling te bepalen.

Advies en onderzoek voor spataderen

Of je nu sport of niet, het is belangrijk te weten of je spataderen behandeld moeten worden. Maak een afspraak bij Medisch Centrum Tilburg voor een consult. Tijdens het consult worden je spataderen onderzocht en krijg je een advies op maat. Een consult voor spataderen inplannen kan telefonisch via: 085-4881700.

 

Maak een afspraak