Na een spataderbehandeling heeft je lichaam de nodige tijd nodig om goed te herstellen. Dit betekent echter niet dat je gedurende deze periode volledig rust moet nemen. Matige lichaamsbeweging is juist bevorderlijk, zolang het maar niet te intensief is. Hier zijn enkele tips om het herstelproces optimaal te laten verlopen.

Diagnose en behandelkeuze

Spataderen zijn aderen die niet optimaal functioneren. Sommige veroorzaken weinig klachten, terwijl andere ernstige medische problemen kunnen veroorzaken. Tijdens het consult zal de behandelaar de spataderen onderzoeken met behulp van een echo (duplex) om te bepalen of een behandeling noodzakelijk is en welke methode wordt gekozen. Als er geen medische noodzaak is om de spataderen te verwijderen, kan de patiënt ervoor kiezen dit om cosmetische redenen te doen. Mogelijke behandelmethoden zijn sclerocompressietherapie, Muller en laserbehandeling (EVLT).

Herstel na de spataderbehandeling

Alle spataderbehandelingen bij Medisch Centrum Tilburg zijn dagbehandelingen, waardoor de patiënt na de ingreep direct naar huis kan. De Muller- en laserbehandelingen zijn chirurgische ingrepen, en na deze procedures moet de patiënt gedurende enige tijd steunkousen dragen om het been goed te laten herstellen. De arts zal specifieke instructies geven over de duur en timing van het dragen van de kousen.

Het is raadzaam om de volgende tips op te volgen, zowel na chirurgische ingrepen als na sclerocompressietherapie:

  • Begin direct na de behandeling met regelmatige, maar niet te intensieve beweging.
  • Draag ruimzittende kleding die niet knelt.
  • Vermijd sporten gedurende de eerste twee weken na de behandeling.
  • Vermijd langdurig in dezelfde houding zitten of staan.

Deze tips bevorderen een sneller herstel. Behandelde spataderen keren over het algemeen niet terug, maar het is mogelijk dat nieuwe spataderen ontstaan.

Meer informatie

Tijdens het consult ontvang je alle benodigde documentatie met uitgebreide informatie over de spataderbehandeling en het herstel. Mocht je toch nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met een van de medewerkers van Medisch Centrum Tilburg. Wij staan klaar om je verder te helpen.