Lipoedeem is een pijnlijke en chronische ziekte waar nog geen medicijn voor bestaat maar er zijn wel verschillende lipoedeembehandelingen mogelijk. Door een verstoring in de aanmaak van vetweefsel en een slechte vochtafvoer via de lymfevaten ontstaan er onderhuidse ophopingen van vet en vocht.  De aandoening is vooral te herkennen aan de symmetrie in vetverdeling, de ongelijke verdeling tussen taille en heupen en de ophoping rond de enkels. Er is nog weinig bekend over de oorzaak van lipoedeem. Wel is duidelijk dat erfelijke aanleg een rol speelt en dat de klachten ontstaan tijdens of na de puberteit.

Verschillende lipoedeembehandelingen

beste lipoedeem behandelingAls patiënt met lipoedeem heb je de keus uit 2 therapievormen. Ten eerste zijn er een aantal therapeutische conservatieve behandelingen zoals elastische kousen, lymfedrainage en oedeemtherapie die er vooral op gericht zijn om de klachten tijdelijk te verminderen. Ten tweede is er de chirurgische mogelijkheid, welke een meer langdurig effect heeft op de klachten, de zogenaamde lipoedeemliposuctie.

Minder klachten

De lipoedeemliposuctie is vooral een medische ingreep die de klachten sterk vermindert en heeft als bijkomend voordeel dat er ook cosmetische figuur verbeteringen te zien zijn. Zou je meer willen weten over deze ingreep en of deze ook voor jou geschikt is? Maak dan een afspraak voor een consult bij de lipoedeemarts van Medisch Centrum Tilburg.

Tel. 085-4881700