Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van spataderen. Niet alle risicofactoren, zoals erfelijkheid of geslacht, zijn te beïnvloeden. In dit artikel delen de specialisten van Medisch Centrum Tilburg enkele tips om zelf bij te dragen aan de preventie van spataderen.

1 . Vermijd langdurig staan of zitten

Langdurig in dezelfde positie staan of zitten bemoeilijkt de verplaatsing van bloed tegen de zwaartekracht in, wat kan leiden tot ophoping van bloed bij de enkels en onderbenen. Dit kan zwelling en pijn veroorzaken, en uiteindelijk kunnen aderklepjes beschadigd raken, resulterend in spataderen. Mensen met een staand beroep ervaren vaak spataderklachten, maar ook langdurig zitten, zoals achter een computer, kan spataderen.

Bewegingen die de bloedcirculatie bevorderen zijn onder andere:

  • Rondjes draaien met de voeten op en neer ter hoogte van de enkels
  • Liggen met de benen op een stoel of hoger dan het hart
  • De tenen naar je toe bewegen om de kuitspieren te spannen
  • De knieën hoog optrekken

2 . Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl draagt bij aan het voorkomen van diverse lichamelijke klachten, waaronder spataderen. Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon bevorderen de goede werking van de aderen. Voldoende water drinken en vezelrijk voedsel vergemakkelijken de bloedcirculatie. Overgewicht daarentegen belast de aderen en kan leiden tot beschadiging. Een gezonde levensstijl hoeft niet extreem sportief te zijn, kleine aanpassingen kunnen al een positief effect hebben.

3 . Steunkousen dragen

Als je regelmatig last hebt van klachten in de benen, zoals nachtelijke krampen, kan het dragen van elastische kousen overdag verlichting bieden. Deze kousen oefenen druk uit, waardoor de aderkleppen in de juiste positie blijven en de bloedcirculatie verbetert. Er zijn verschillende compressieniveaus mogelijk, en onze spataderspecialist kan na onderzoek en analyse van de klachten het meest geschikte type aanbevelen.

4 . Wandelen

Regelmatig wandelen kan aanzienlijk bijdragen aan het voorkomen van spataderen. Het doorbreekt langdurige periodes van zitten of staan, bevordert een betere bloedcirculatie en helpt bij het tegengaan van overgewicht, waardoor het risico op spataderen vermindert.

Spataderen verwijderen

Hoewel bovenstaande tips het ontstaan van spataderen kunnen verminderen, is volledige preventie niet gegarandeerd. Als je toch last krijgt van spataderen, kan een specialist van Medisch Centrum Tilburg je helpen. In de polikliniek voor spataderen worden de meest moderne technieken zoals EVLT (laserbehandeling), muller, of het inspuiten van spataderen aangeboden. Een Duplexonderzoek brengt de aderen en bloedcirculatie in beeld, waarna je een op maat gemaakt behandelplan ontvangt van de spataderspecialist.