Wanneer je klachten ondervindt als gevolg van spataderen dan is een bezoek aan de fleboloog aan te raden. Klachten door verhoogde druk in het aderlijke systeem kunnen leiden tot nachtelijke krampen, jeuk of vermoeide benen. Dit kan het begin zijn van vochtophoping rond de enkels, het veneuze oedeem. Als de spataderen niet behandeld worden kunnen er uiteindelijk ook bloedingen, een aderontsteking, een trombosebeen en tenslotte het zogenaamde “open been” ontstaan.

Hoe weet je of je jouw spataderen moet behandelen?

Alleen na een duplex-onderzoek door de fleboloog kan bepaald worden of de spataderen om medische redenen behandeld moeten worden. Tijdens dit onderzoek worden de bloedvaten in beeld gebracht en ook de bloeddoorstroming in de bloedvaten wordt gemeten. Op basis van de resultaten kan de arts bepalen hoe ernstig de spataderen zijn en welke behandeling eventueel nodig is.

Wordt behandeling met spataderen vergoed?

De zorgverzekeringen hebben een aantal criteria bepaald voor wanneer behandeling van spataderen wel of niet vergoed wordt. Om dat te bepalen is een duplex-onderzoek nodig. Dit onderzoek wordt altijd vergoed door de zorgverzekering. Na de diagnose kan de fleboloog je vertellen hoe ernstig de spataderen zijn, welke behandeling mogelijk is en of deze behandeling wordt vergoed. We kunnen je dus helaas niet van tevoren vertellen wat de kosten zullen zijn.

Klachten door spataderen

Veel voorkomende klachten door spataderen zijn vermoeide of rusteloze benen, jeuk, pijn of een branderig gevoel in de benen en zichtbare gezwollen aderen. Spataderen die al langer aanwezig zijn kunnen leiden tot symptomen zoals verkleuring van de enkels, vocht in de enkels, ontstekingen en huiduitslag.

Herken je deze klachten en wil je de benen laten onderzoeken door de fleboloog van Medisch Centrum Tilburg? Maak dan telefonisch een afspraak: Tel. 085-4881700.