Elk seizoen heeft zijn eigen invloed op de huid, en onze dermatoloog in Tilburg ziet gedurende het jaar verschillende aandoeningen voorbijkomen. In dit artikel richten we ons op enkele typische zomerse huidproblemen.

1. Zonnebrand

Hoewel de meeste Nederlanders inmiddels weten dat verbranding door de zon het risico op huidkanker vergroot, overkomt het de meesten van ons nog steeds. Regelmatig en royaal insmeren met een goede zonnebrandcrème met een hoge SPF kan dit helpen voorkomen. Het is ook essentieel om de tijd die je in direct zonlicht doorbrengt te beperken. Als je huid ernstig verbrandt en grote blaren vertoont, is het raadzaam een arts te raadplegen.

2. Zweetpuistjes

Miliaria, beter bekend als zweetpuistjes, is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door warmte. Puistjes ontstaan doordat de zweetkanalen verstopt raken. In de zomer, wanneer de temperatuur en vochtigheid hoog zijn, kunnen deze puistjes vaker voorkomen. De beste manier om ze te bestrijden, is door de hitte te vermijden en voldoende gehydrateerd te blijven.

3. Mallorca-acne

Acne aestivalis, ofwel Mallorca-acne, is een acne-achtige huiduitslag die vaak optreedt bij vakantiegangers na een zonnige vakantie. De plotselinge toename van puistjes kan worden veroorzaakt door zonneallergie, overmatig gebruik van vette zonnebrandcrème en te veel blootstelling aan de zon en UV-stralen. Deze acne wordt voornamelijk gezien op de schouders, bovenarmen en decolleté, maar kan ook in het gezicht en op de rug voorkomen. De acne verdwijnt meestal vanzelf zodra je niet meer aan de volle zon wordt blootgesteld, maar het kan jaarlijks terugkeren. Als je er veel last van hebt, is het raadzaam om onze dermatoloog te raadplegen. Deze aandoening kan worden behandeld met een voorgeschreven crème om de huid zacht en soepel te houden.

4. Scheeruitslag

In de zomer besteden we vaak meer aandacht aan het scheren van onze benen, oksels en bikinilijn. Het is dan ook niet verrassend dat we in deze periode vaker last hebben van scheerbultjes en scheerbrand. Beide vormen van scheeruitslag ontstaan door huidirritatie na het scheren en kunnen zich uiten in de vorm van bultjes, rode vlekken en jeuk. Als je regelmatig last hebt van scheeruitslag, kun je overwegen om te kiezen voor een permanente oplossing zoals laserontharing.

Zomerse huidproblemen horen erbij en zijn vaak goed te beheersen. Als je de klachten wilt verminderen, raden onze huidspecialisten van Medisch Centrum Tilburg je aan om advies in te winnen. Je kunt een afspraak maken bij onze huidtherapeut of dermatoloog via telefoonnummer 085-4881700.